Параграф22 Daily

§22 Новини

Председателят на ВКС и президентът Радев обсъждаха промените в Конституцията

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отново поиска промени в Конституцията, свързани с прокуратурата. Вчера съдия номер едно се срещна с президента Румен Радев, в рамките на конституционните консултации, които той води от края на миналата година. 

Какво каза Панов за разговора си с държавния глава:

Че са говорили за модела на прокуратурата, за който Лозан Панов последователно твърди, че е "по съветски модел". Доказателство за това бил фактът, че никой до момента не е дръзнал да промени това или да допусне някой да може фактически да разследва обвинител номер едно. Като уточни, че позицията му не е резултат от личностно противопоставяне, а е принципна, Панов коментира:

"Има абсолютен дебаланс, главният прокурор с оглед неговите правомощия, безконтролна власт, е този, който задава всякакви видове стандарти, които се променят във всеки един момент. Всяка една промяна, която се прави в съдебната система още повече дори затвърждава позицията на главния прокурор, неговото влияние, както в пленума на ВСС, така и в прокурорската колегия".

Сред обсъдените теми председателят на ВКС изброи и работата на Съдебния инспекторат и медийната среда.

Преди срещата си с Панов, президентът Радев разговаря на „Дондуков“ 2 с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и членове на прокурорската колегия, както и с главния съдебен инспектор Теодора Точкова.

Преди дни главният прокурор Иван Гешев обяви, че не е получил покана за среща с държавния глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във