Параграф22 Daily

§22 Новини

Предстои снемане на визите за САЩ и Канада

Има вероятност визите за САЩ и Канада за румънските граждани да отпаднат, а за българите да бъдат облекчени, ако Европейският парламент гласува резолюция за промяна на правилника на ЕС за визите, чрез която се въвежда клауза за реципрочност, задължаваща САЩ и Канада да премахнат визите за румънски граждани, съобщи румънската агенция Аджерпрес. Промяната може да облекчи и пътуванията на българските граждани до двете североамерикански страни. В момента гражданите на Румъния, България, Полша, Чехия, Кипър и Хърватия се нуждаят от визи, за да пътуват в САЩ и/или Канада.


По-специално американската програма за безвизови пътувания предвижда конкретни правила и изисквания, вписани в американското законодателство, тъй че нейното разширяване за тези страни, включително за България, изисква решения на американския Конгрес.


Едно от условията за безвизов режим, на което България все още не отговаря, е процентът на отказаните визи да е под 3. Отказите за българи обаче варират около и над 10 процента.


Промяната ще влезе в сила в течение на 24 месеца от публикуването й в Официалния вестник на ЕС.


Европейският парламент одобри в четвъртък и въвеждане на механизъм за временна отмяна на безвизовия режим при определени случаи, главно като предпазна мярка при увеличаване на броя на лъжливите кандидати за убежище в страни-членки на Европейския съюз. Решението ще даде възможност за въвеждане на временни визови ограничения за населението на страните от Западните Балкани - Сърбия, Албания, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във