Параграф22 Daily

§22 Новини

Предстои споразумение за тристранен контактен център на Балканите

Днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев бе на кратко работно посещение в Анкара, където разговаря с турския си колега Муаммер Гюлер. В българската делегация участваха още заместник-министър Пламен Ангелов и директорът на Главна дирекция Гранична полиция главен комисар Захарин Пенов.


По време на разговорите е дадена висока оценка на много доброто двустранно сътрудничество, особено в сферата на вътрешните работи. Обсъдени са и възможностите за неговото по-нататъшно развитие.


Двете страни са обсъдили проекта за спогодба, която ще регламентира създаването на тристранен контактен център между България, Турция и Гърция. По молба на българската страна Турция е изразила съгласие максимално да ускори процедурата за това.


Обсъдена е актуалната информация за миграционния натиск. Турската страна се е ангажирала да засили наблюдението и контрола по общата ни граница. Постигнато е съгласие да се ускори проектът за спогодба за създаване на смесени патрули. В спешен порядък, до реализирането на българската инициатива за тристранния център и създаването на смесените патрули, са определени точки за контакт в рамките на граничните служби на двете държави. По този начин ще се обменя информация в реално време, като така ще се облекчи комуникацията и ще се ускори реакцията при установяването на опити за нарушение на границата.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във