Параграф22 Weekly

§22 Новини

Преизбраха Бойко Найденов за шеф на следствието

Бойко Найденов бе преизбран днес от Висшия съдебен съвет (ВСС) за директор на Национална следствена служба (НСлС).nbsp; За досегашния шеф на следствието гласуваха 18 от членовете на съвета, а 7 бяха против.


За директор на службата имаше още една кандидатура - на Евгени Диков, прокурор във Върховна касационна прокуратура, но до гласуване за него не се стигна. Според правилника на ВСС при наличие на повече от 13 гласа bdquo;за и при условие, че може да се гласува bdquo;за само за един кандидат, вот за другия кандидат не се налага.


В началото на заседанието на ВСС Борис Велчев представи кандидатурата на Найденов с думите, че когато първият мандат на един ръководител е бил успешен, трябва да му се даде втори шанс. По време на изслушването си пред кадровиците Бойко Найденов се обяви за оптимизация в прокуратурата и следствието, тъй като в момента малка група прокурори решават всичките големи дела в държавата.nbsp;


Найденов изрази надежда, че съвместно с Министерствата на правосъдието и на вътрешните работи и всички ангажирани институции заедно ще решат проблемите.На въпрос на председателя на ВКС Лазар Груев каква е перспективата на следствието, Найденов отвърна, че следствието ще съществува, защото е една ценност на българската съдебна система. bdquo;За съжаление дълго време следователите не бяха работили и сега трябва да са готови да водят най-тежките разследвания, обяви новия стар шеф на НСлС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във