Параграф22 Daily

§22 Новини

Прекратиха делото срещу Христо Бисеров, КПКОНПИ даже ще му плати 60 бона

Бившият зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров излезе чист като сълза от делото за конфискация на имуществото му. Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация на имоти за близо 2 млн. лв. срещу Бисеров и семейството му, а КПКОНПИ ще трябва да му плати 51 900 лева разноски. Сумата е начислена, тъй като Бисеров е платил за адвокати 9900 лева, съпругата му Мария – 25 000 лева, а доведеният му син Ивайло Главинков – 17 000 лева.

Докладчик по делото бе шефът на съда Даниела Дончева, която бе и председател на съдебния състав. Заедно с колегите си Красимир Маринов и Капка Павлова, тя прие, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

По тази причина САС е приложил директно директивата, тъй като тя има преимущество пред националното право. В директивата се посочва, че конфискацията се налага когато е постановена от съд във връзка с престъпление. В чл. 4 се казва, че държавите-членки вземат мерки, за да могат да извършват конфискация на имущество, при условие че има влязла в сила осъдителна присъда за извършено престъпление. Освен това в разпоредбите за "разширена конфискация" се посочва, че тя се прилага по отношение на имуществото на "осъденото лице", като са изброени и престъпленията, за които трябва да е осъдено. Такова престъпление в случая обаче липсва, тъй като Христо Бисеров беше оправдан за данъчни и валутни престъпления. Отпаднаха и обвиненията за пране на пари.

Срещу съпругата му Мария Бисерова и сина му Ивайло Главинков има още едно дело за конфискация, което е още в Софийския окръжен съд (СОС). Искът на КПКОНПИ по него е за над 4 млн. лева.

Това дело беше образувано по иск на КПКОНПИ за отнемане на имущество от Мария Бисерова, Ивайло Главинков и управляваната от него фирма "Солари Елов дол". То бе образувано, след като през 2013 г. Бисеров и доведеният му син бяха обвинени в пране на пари, неплащане на данъци и нарушаване на валутния закон. Според прокуратурата те извършили финансови операции с 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които са знаели или предполагали, че са придобити чрез престъпление. Заради тези обвинения комисията по конфискация заведе дело срещу Бисерова и Главинков по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество и отделен иск за общото имущество на фамилията, ответник по който е и Христо Бисеров.

Обвиненията в пране на пари обаче не издържаха и още през 2016 г. прокуратурата прекрати делото в тази му част. Обвиненията срещу Главинков изцяло отпаднаха, а Бисеров беше даден на съд само за данъчни и валутни престъпления, а след това беше напълно оправдан.

През юни 2016 г. Софийският окръжен съд (СОС) прекрати делото за конфискация срещу Главинков и майка му. Доведеният син на Бисеров представи пред съда постановлението на прокуратурата за прекратяване на наказателното дело, в което се казваше, че не са събрани доказателства за пране на пари, тъй като не е доказана и предикатна дейност. След това Главинков осъди на първа инстанция прокуратурата да му плати обезщетение от 8000 лева за незаконните обвинения. Определението на СОС  беше потвърдено от Апелативния съд. През март т.г. ВКС обаче възобнови делото точно заради промяната в закона.

Определението на Софийския апелативен съд по делото срещу Бисеров и семейството му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във