Параграф22 Daily

§22 Новини

Прекратиха делото за присвояването от ВТБ на 225 млн . долара

Руското МВР прекрати следственото дело по отношение на компанията „Русагропром” за присвояване от финансовия гигант Внешторгбанк (ВТБ) на кредит с общ размер 225 млн.долара, съобщава вестник „Комерсантъ”.

Фирмата Marshall Capital е погасила напълно дълга си пред  ВТБ, след което е било прието решение да се прекрати и наказателното преследване срещу единствения обвинен за машинацията – ръководителят на „Русагропром” Евгений Кремневой. Прекратяването на делото е било предшествано от сключване на доброволно извънсъдебно съглашение, според което основателят на фонда Marshall Capital Константин Малофеев е погасил напълно този дълг към банковия гигант.

През далечната вече 2007 г. „Руссагропром” ООД е получило кредит с размер над 225 млн. долара от дъщерна компания на ВТБ. Средствата са били предназначени за изкупуване на редица млекопреработвателни заводи на компанията Nutritek International Corp, която по-рано се е намирала под контрола на фонда Marshall Capital. Заводите обаче не били купени, а средствата не са били върнати на кредитора, като направеният пред трезора залог на ценни книжа, като обезпечение по заема, се е оказал напълно неликвиден.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във