Параграф22 Daily

§22 Новини

Преместването на метанодоновата програма от "Пиротска" в "Младост" е временна мярка

От Министерство на здравеопозването информираха днес, че преместването на метадоновата програма към Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „Св. Анна“ – София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата. С цел осигуряване спокойствието на живеещите в района, МЗ е осигурило жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. По същата причина от днес, 1 октомври, се затваря входът на УМБАЛ „Св. Анна“ откъм бл. 18 на жилищния квартал. Освен това след проведени срещи с органите на реда, ведомството има уверенията на 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района.

МЗ обръща внимание, че на територията на София-град функционират общо 10 метадонови програми, които работят от десетки години и не създават напрежение за обществото. Програмата на територията на Окръжна болница е с работно време до 14:00 часа, т.е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от двадесет пациенти. Важно е да се знае, че пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание. Това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ. Това са хора със семейства, деца и с постоянна работа. Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала. Метадонът е лекарство, притъпяващо абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин. Приема се през устата по схема, както всеки един медикамент. Разликата е, че при пациентите, решили сами да лекуват своята зависимост чрез включване в метадоновата програма, необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция. Данните на министерството показват, че за периода от съществуването на метадоновите програми в България до сега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти. 

В последните дни недоволството на живущите в "Младост" нараства. За проблема алармира главният архитект на „Младост” Стефан Стефанов в профила си в социалната мрежа: „В нашия квартал ни настаняват Център по наркомании - между три детски градини, две училища и жилищните блокове. Той се позиционира в двора на УМБАЛ „Св. Анна” между детските градини 117„Надежда”, 71„Щастие” и 11„Мики Маус”, и 118СУ „Людмил Стоянов” и Технологичното училище по електронни системи. Разстоянието между Центъра по наркомании и входа на 11 ДГ „Мики Маус” е петдесетина метра! А дори всичко това не е най-страшното – всичко става абсолютно на тъмно. Тайно, без обществено обсъждане, докато хората са били в отпуск”, написа арх. Стефанов. Той прави уточнение, че съобщението не трябва да се бърка по никакъв начин с предизборната кампания и това, че е издигнат за независим кандидат за кмет на района: „Просто аз, както и стотиците разтревожени жители, съм родител, баща и смятам за възмутително, център по наркомании да бъде изтипосан насред жилищен квартал, на петдесетина метра от детска градина”, обясни Стефан Стефанов. Той посочва, че е успял да проучи как се е стигнало до тук, въпреки че „институциите не желаят много да говорят по темата”. Днес ще има и протест от 18:30 часа. Хората ще се съберат между бл. 18 и УМБАЛ „Св. Анна”, където се открива центърът.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във