Параграф22 Daily

§22 Новини

Премиерът на Молдова се записал студент с фалшива диплома

От няколко седмици насам молдовските държавни чиновници и някои министри публикуват доброволно дипломите си за висше образование в социалните мрежи. Кампанията се разгърна, след като се появиха подозрения за дипломата за средно образование на новия министър-председател Кирил Габурич, пише БТА. Той излезе с декларации пред обществеността. В телевизионно интервю Габурич обясни, че е кандидатствал в молдовския икономически институт на базата на диплома от училището в родното му село. В биографията на премиера, която беше публикувана в молдовската преса, пише, че Кирил Габурич е завършил само девети клас в това училище. Тоест не е имал право да бъде записан за студент в икономическия институт. В момента няколко ведомства нищят "случая Габурич"- прокуратурата, вътрешното министерство и министерството на образованието. От писмо на главната прокуратура става ясно, че при записването си в университета Габурич е представил диплома от гимназия в Кишинев, която никога не е посещавал.

Директорът на посочената гимназия и випускници от същата година, в която Габурич би трябвало да е завършил, не си спомнят за него. Директорът на гимназията казва, че не е имало ученик със същото име и добавя: "Мога да ви уверя, че представената диплома не е издадена от нашата гимназия. Всеки документ трябва да съответства на вписванията в гимназиалния регистър. А тази диплома не е вписана в регистъра". След тези разкрития, Габурич излезе с нова декларация пред обществеността. Просто бил сменил специалностите и от колежа по микроелектроника се прехвърлил в икономическия институт. Съгласно молдовското заканодателство, подобно прехвърляне е възможно само след завършване на колежа и диплома за завършено средно образование.

По думите на министъра на образованието Майя Санду, Габурич няма диплома за завършено средно образование. Министър Санду заяви пред парламента, че Габурич е положил три изпита в посочения колеж, но не се е явил на последните изпити. Тя потвърди, че през 1995 година Габурич е бил приет за студент в икономическия институт на базата на гимназиална диплома. Тази диплома обаче липсвала в документацията на института, тъй като Габурич е бил изключен от университета. И затова не било възможно да се установи, въз основа на коя диплома е бил приет за студент.

След изявленията на министърката на образованието "случаят Габурич" беше поет от министерството на вътрешните работи, което провежда разследване по обвинение във фалшификация на документи. Не на последно място защото министерството на образованието е открило несъответствия при приемането на заподозрения в друго висше учебно заведение в Кишинев - Славянския университет. Междувременно в разследването се включи и главната прокуратура на Молдова. От досегашните информации става ясно, че Габурич е бил изключван три пъти. За първи път през 1995 година, когато сам е прекъснал обучението си в колежа по микроелектроника. За втори път през 1997 година, когато тогавашният студент е прекъснал следването, защото искал да работи в чужбина и престанал да посещава лекциите. И за трети път, когато е престанал да плаща студентските такси в частния Славянски университет. Впоследствие Габурич продължава следването си в университета и завършва през 2004 година.

Министърът на вътрешните работи Олег Балан потвърди, че се води разследване срещу новия молдовски премиер. Разседванията обаче не са насочени срещу определена личност - следователите проверяват как са могли да бъдат издадени подобни дипломи. Кирил Габурич обаче няма нужда да се страхува от правосъдието, защото евентуалната фалшификация на документи е с изтекла давност. Това, което остава, е един морално и политически съсипан министър-председател, чийто и без това не много стабилен стол започва да се клати застрашително. Габурич е шеф на едно уж проевропейско малцинствено правителство, което зависи от подкрепата на проруските комунисти. В сегашната геополитическа криза един отслабен министър-председател в Кишинев представлява допълнителен дестабилизиращ фактор за република Молдова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във