Параграф22 Daily

§22 Новини

Пренасочват кибератаките към бизнеса, прогнозират експерти

"Кибератаките най-вероятно ще зачестят в бъдеще, като освен към държавни структури, ще бъдат насочени и към бизнеса". Това допусна националният координатор по въпросите на киберсигурността и киберотбраната д-р Георги Шарков. Той участва във форум, посветен на противодействието на хибридната война във Централния военен клуб в София.

Шарков подчерта, че гражданите имат право да изискват от държавата сигурност в киберпространството. Това е заложено и в стратегията "Киберустойчива България 2020". Бизнесът и други организации също трябвало да участват в установяването на киберсигурност.

Държавите, които имат слаби правителства, разделение в обществото, ненадеждни структури за сигурност и етнически малцинства са подходящ обект за хибридна заплаха и война. Такава позиция изрази бившият военен представител на България в Главната квартира на НАТО ген. Съби Събев и председател на Съюз на офицерите от резерва (СОРА) "Атлантик"

По думите му, хибридните действия целят промяна на обществените нагласи, както и да се внесе недоверие в собственото правителство. Той коментира, че хибридната война цели да се създаде неяснота. Тя е неофициална война и представлява поддържане на ниво на враждебност под прага на конвенционалната война.

България е една от последните страни, в които започва необходимият експертен и публичен дебат по някои от най-актуалните предизвикателства в сигурността, твърдят резервистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във