Параграф22 Daily

§22 Новини

Препитват на галоп кандидатите за ВСС

Комисията по правни въпроси ще изслуша утре на открито заседание в парламента кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на Народното събрание. Изслушването ще започне в 10.00 часа и ще се излъчва пряко по БНТ и в сайта на Народното събрание.


На заседанието са поканени главният прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и на ВАС - Лазар Груев и Георги Колев, председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, представляващият ВСС Анелия Мингова, главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, министърът на правосъдието Диана Ковачева, омбудсманът Константин Пенчев. Покани са отправени и към посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и на САЩ, ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова и постоянният представител на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка в България Юри Тавание, неправителствени организации.


В парламентарната правна комисия са постъпили 17 предложения за членове на ВСС.Въз основа на извършената проверка на документите на кандидатите за допустимост Комисията е решила до изслушването да бъдат допуснати всички предложени кандидати. На откритото заседание в пленарната зала депутатите ще изслушва допуснатите кандидати по азбучен ред. Всеки кандидат за съдебен кадровик ще бъде представен от народния представител, който го номинира. След това магистратът ще се представи, като ще има възможност да запознае членовете на комисията с концепцията си за работа като член на ВСС в рамките на до 10 минути. nbsp;Депутатите от парламентарната комисия ще отправят въпроси към кандидата, включително и въз основа на становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации.


След изчерпване на зададените въпроси кандидатът за член на ВСС ще има възможност да отговори в рамките на три минути. Така препитването нищо чудно да заприлича на телевизионното шоу Минута е много. nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във