Параграф22 Daily

§22 Новини

Преразходът в болничната помощ над 100 млн. лв.

Преразходът в бюджета на НЗОК за болници расте. Очаквахме преразход между 60 и 80 милиона лева, сега със сигурност той е над 100 милиона лева само за болниците, заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова.


След среща с ръководството на Българския лекарски съюз тя каза, че към средата на октомври ще бъде разблокиран целият резерв на Здравната каса, който е в размер на 269 млн.лв., като целта е да се покрие част от преразхода. Спестените средства ще бъдат насочени към здравноосигурителни плащания, уточни тя, като посочи, че преразходът в извънболничната помощ е незначителен. Към 31 юли приходите на НЗОК са изпълнени на 50.8%, докато разходите са достигнали 60% от предвидените за годината.


Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов отново припомни исканията на организацията държавата да плаща в пълен размер здравните осигуровки на категориите граждани, включително и децата, които осигурява. Той поиска да отпадне методиката, по която се плаща на болниците за извършена дейност и да има гъвкаво разпределение на средствата, както и по-добри условия за сключване на договори с НЗОК.


Следващата седмица ще се сформират екипите от НЗОК и от БЛС, както и графиците за предстоящите преговори по Националния рамков договор за 2014 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във