Параграф22 Daily

§22 Новини

Пресякоха измама с търговия на плодове в Русенско

Четири нарушения на закона на пазара в град Бяла при 4 проверки са установили инспекторите от мобилните групи за "Фискален контрол" в офиса на НАП в Русе. В 3 от тях търговци с претенция за дребни зеленчукопроизводители продавали цитрусови плодове като своя реколта, без да отчитат продажбите с касов апарат.

За да подпомага дребните земеделски производители, законът им позволя да продават отгледаната от тях продукция, без да използват фискални апарати и да издават касови бележки. Необходимо е само да са регистрирани в областната служба "Земеделие" и в удостоверението от нея да има вписани какви продукти собствено производство ще продават в малките квартални пазари.

С това облекчение обаче често спекулират прекупвачи, като представят за собствено производство големи количества градински продукти, с които търгуват целогодишно.

Фалшивите производители ще бъдат глобени с до 3000 лв. При четвъртата проверка е констатирано традиционното нарушение за неиздаване на касова бележка, за което глобата може да достигне 2000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във