Параграф22 Daily

§22 Новини

Прессъобщение на Софийска градска прокуратура

Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързани с лицето А. М., санкционирано от службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ, и събрани след извършена от ВКП проверка по сигнал на министър-председателя Кирил Петков, Софийска градска прокуратура (СГП) съобщава следното:

В СГП са постъпили отделени материали от водено досъдебно производство в ОП-Благоевград по чл. 248а от НК, изпратени по компетентност на СГП с оглед данни за данъчно престъпление. След извършена лична проверка по чл. 145 от ЗСВ от наблюдаващия прокурор в СГП на 7 юли 2021 г. СГП е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по НК.

Предмет на разследването са укрити и избегнати данъчни задължения от А. М., свързани с него лица и юридически лица, в които същият е имал собственост.

За установяване на обстоятелствата по случая са били възложени с прокурорско постановление общо четири данъчни ревизии на физическото лице А. М., на свързаните с него физически лица и на юридическите лица, в които А. М. има участие. Материалите от ревизиите са постъпили и са приобщени по досъдебното производство. Назначени са две съдебни счетоводно-икономически експертизи, които са изготвени и са предоставили анализ на движението на паричните потоци и евентуалните данъчни задължения. Назначени и изготвени са графическа експертиза, както и тройна графическа експертиза, които са установили авторството на почерка и подписите в приобщените по делото документи. Приложени са материали, постъпили от САЩ. Разпитани са и свидетели, които предоставят информация относно факти и обстоятелства по случая.

Предстои анализ на събраните материали и извършване на преценка от страна на екипа от СГП за наличието на достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице за извършването на конкретно престъпление.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във