Параграф22 Daily

§22 Новини

Претоварването на камионите води до тежки инциденти в Бургаско

13 претърсвания на обекти в Бургас, Карнобат и Несебър са осъществени в рамките на полицейска операция за разследване престъпления, свързани с претоварването на тежкотоварни транспортни превозни средства.

Служители на ОДМВР-Бургас са предприели полицейски действия  в рамките на досъдебно производство, под наблюдението на Районна прокуратура – Бургас, за разследване престъпления, свързани с претоварването на тежкотоварни транспортни превозни  средства - престъпление по НК.

В рамките на операцията са извършени 13 претърсвания на обекти в Бургас, Карнобат и Несебър. Иззети са над 400 000 електронни записа, с номер на превозното средство, вид на товара, търговските дружества получател и изпращач и др. Иззета е и документация от пет търговски дружества - пътни  листи, товарителници, кантарни бележки, справки за превозните средства. Те се отнасят за период от последните 12 месеца. Разпитани са множество лица в качеството им на свидетели, бе съобщено на брифинг от ст. комисар Калоян Калоянов ,директор на ОДМВР и  прокурор Георги Чинев, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас.

„Извършен е анализ на причините, довели до всички пътнотранспортни произшествия с участие на тежкотоварни автомобили с маса между 18 и 40 тона, възникнали в бургаски регион през последните пет години  - общо 86 произшествия, при които са загинали 17 д., а ранените са 117. От експертизите е установено, че една от причините, довела до тежките инциденти е претоварването на тежкотоварните автомобили.

Претоварването е и причина за деформация и разрушаване на пътната настилка на републиканската и общинската пътни мрежи, което води до ежегодни ремонтни дейности, заплащани от съответния бюджет. Справките показват, че през последните пет години сумите за ремонти за нарушена пътна настилка, причинена от претоварването на тежкотоварни транспортни превозни средства, възлизат на над 41 милиона лева.

Ст. комисар Калоянов и прокурор Чинев се обединиха около тезата, че освен търсеното на персоналната вина, целта на провежданото разследване е и установяването на начини и възможности за решаване на хроничния проблем с претоварването на тежкотоварните автомобили, които са свързани и с промени в съществуващата нормативна уредба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във