Параграф22 Daily

§22 Новини

Превозвачите с искове в български съдилища срещу гръцките фермери

Няма условия към момента да се повтори ситуацията отпреди дни с блокадата на българо-гръцката граница, каза в предаването „Нещо повече“ Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи: Още вчера гръцките фермери разтуриха лагерите, премахнаха барбекюта. Тези съоръжения ги няма, пунктовете са отворени. Още вчера започна изтеглянето на тракторите. Ако отново се върнат гръцките фермери на пунктовете, ние сме готови в рамките на няколко часа да организираме по всички пунктове с Гърция, както и с Македония, контраблокада, която да засегне вноса и транзита на гръцка продукция, категоричен е Арабаджиев.

Той каза, че загубите от блокадата още се изчисляват, но по предварителни разчети са между 12 и 15 милиона евро. Работи се и върху няколко опции за търсене на обезщетения:

Едната е, че ние сме подали в Европейската комисия документи за започване на процедура срещу Гърция и се надяваме Европейският съд да отчете, че има нарушение от страна на гръцката държава. Другите два пътя са свързани с индивидуални искове на превозвачите, които са претърпели загуби. На следващо място - колективен иск от страна на съюза (бел. ред. - Съюза на международните превозвачи) спрямо гръцките фермери. Тъй като финансовите щети са настъпили на територията на България, ние намерихме съдебна практика в ЕС и по тази причина можем да заведем дела в български съдилища срещу организаторите на протеста.

Възможно е да бъдат подадени отделни искове срещу организаторите на протеста и в гръцки съдилища, каза още Йордан Абаджиев.

Превозвачите са категорични, че този път ще се борят докрай, за да търсят обезщетение за претърпените загуби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във