Параграф22 Daily

§22 Новини

През 2021 г. са подадени над 400 жалби срещу частни съдебни изпълнители

Над 400 жалби е получило министерството на правосъдието срещу частни съдебни (ЧСИ) изпълнителни миналата година. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на правосъдието Надежда Йорданова, предава БТА. Тя отчете, че по 320 от получените 420 жалби проверките са приключили. Дадени са предложения за образуване на дисциплинарни производства по 22 случая, а по други – указания за спазване на закона.

Принудителното изпълнение не е само в правомощията на ЧСИ, а също така и в правомощията на държавните съдебни изпълнители (ДСИ), уточни Йорданова. Когато става дума за публични вземания има и публични изпълнители, посочи тя. Въпросът трябва да се гледа комплексно , за да има общо оценка на принудителното изпълнение, посочи Йорданова от парламентарната трибуна.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който зададе въпрос към Йорданова по темата, заяви, че партията подготвя промени в закона, но у нас ЧСИ се превърнаха в „част от престъпни схеми за унищожаване на хора, изпаднали във временна нетрудоспособност“. ДСИ се превръщат в анахронизъм, издръжката им е по-скъпа от това, което успяват да съберат, каза още Костадинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във