Параграф22 Daily

§22 Новини

През 80-те години на ХХ век Великобритания готвела луди за управители след съветска атомна атака

През 80-те години на отминалия ХХ век властите във Великобритания сериозно са обсъждали възможността да пуснат на свобода всички местни психопати още след първата съветска ядрена атака над Острова за да ги използват като кризисни мениджъри, съобщава вестник The Telegraph – един от рупорите на средната класа в Кралството, като се позовава на секретни документи, публикувани тези дни от Управлението на националния архив. Става дума за т. нар. операция Exercise Regenerate, която е била разработвана от британското МВР.

В рамките на този проект през 1982 г. сътрудници на МВР са тренирали специфични действия за управление в случай на нападение над Великобритания с използване на ядрено оръжие. Освен това в пакета документи е имало и специални директиви за действие във военно време.

Автор на един от тези скандални документи е тогавашната научна сътрудничка на английското МВР Джейн Хог. Тя предложила на британските власти да пуснат на свобода всички луди и психопати, които да поемат държавното управление в най-засегнатите от ядрените удари зони. „Те са най-приспособени за работа в кризисни ситуации, защото не изпитват чувства към околните, нямат морални задръжки и са склонни да демонстрират изключителни способности и ум“, написала тогава мисис Хог.

Но ръководството на МВР не се е съгласило с предложенията на мисис Хог, мотивирайки се с това ,че те са просто опасни. „Невероятно е, че те са предлагали да се използват психопати след атомния Армагедон. За нас това е  голям сюрприз“, заявила прес-секретарят на Управлението на националните архиви.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във