Параграф22 Daily

§22 Новини

През изминалото денонощие пожарникари гасиха 187 пожара, всички са локализирани

През денонощието са възникнали 187 пожара, всички са локализирани. Продължават действията на екипите по два – при село Петрово, община Сандански, и Свирачи в Хасковско. Към полунощ ситуацията е овладяна по периметъра и днес започва решителна намеса с пожарникари и доброволци. В село Свирачи огънят е обхванал около 400-500 дка широколистна гора - трудна, пресечена местност, с много дерета. Към момента няма опасност за къщите в района.

Така обобщи ситуацията от изминалото денонощие директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той уточни, че на 222 места в страната на оперативно дежурство са около 1500 пожарникари, готови да се намесят незабавно. Отделно плановете позволяват в рамките на половин час да бъдат събрани още толкова. Подкрепа пожарникарите получават и от горски служители, и от Българската армия, които заедно с доброволците се включват при всички по-големи пожари. 75 доброволни отряда разполагат с техника и екипировка, преминали са всички курсове и могат самостоятелно да извършват действия.

Директорът на ГДПБЗН обърна внимание, че предстои изключително тежък ден с ниска влажност и изключително високи температури при относително силен вятър, особено в западната част на страната. В този смисъл той повтори и апела на министър-председателя Стефан Янев: "Никакво унищожаване на тревни отпадъци с огън и палене на стърнища!"

Главен комисар Николов призова и за максимално ограничаване на почистването на земеделски земи с механизация, тъй като предизвикана искра може за минути да превърне цяло поле или гора в море от пламъци. Областните администрации следва да съберат Съветите за намаляване на риска от бедствия с оглед уточняване на непосредствените задачи, подобряване на организацията и предупреждаване на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във