Параграф22 Daily

§22 Новини

През март ще продължи делото срещу разрешителното за правото на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

Допълнителни въпроси към съдебно-техническата експертиза и вещото лице, възникнали по време на съдебно заседание, отложиха съдебния спор във връзка с горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" за месец март, съобщиха от съда.

Делото в Административния съд в Кюстендил е заведено от сдружение "За Земята-достъп до правосъдие" и от името на 99 граждани на Дупница, с. Големо село, община Бобов дол, и Община Бобов дол, които се присъединиха към процеса като заинтересована страна. Те оспорват комплексното разрешително, даващо право на електроцентралата частично да замени въглищата с гориво от отпадъци.
На третото съдебно заседание по делото вещото лице е представило своята експертиза, но са възникнали допълнителни въпроси, както от страна на представителите на ТЕЦ-а, така и от страна на адвокатите на сдружение "За Земята-достъп до правосъдие".

В срок от два месеца вещото лице трябва да направи поисканите от страните допълнения и да ги представи пред съда.

Екологичните сдружения и гражданите настояват да бъде отменено комплексното разрешително, издадено от Изпълнителна агенция по околна среда, даващо право на ТЕЦ-а да гори отпадъци, без да се сочи какви по вид са те и без да бъде променяна горивната инсталация, пригодена за горене на въглища. Ако съдът отмени новото разрешително, централата ще продължи да работи със старото разрешително, позволяващо горене само на въглища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във