Параграф22 Daily

§22 Новини

През последната година има 58 нападения над горски служители

През последната година има 58 нападения над горски служители, 58 са осъдените бракониери, а 300 горски са уволнени или наказани за различни нарушения. Това съобщиха от Агенцията по горите. 26 хиляди декара гора са засадени през 2015 година като малкият обем се дължи на това, че вече няма  къде да се засаждат, твърдят от агенцията. Сега фокусът е върху контрола при сечта. До края на юни всички камиони, които превозват дървесина ще разполагат с електронен превозен билет, съобщи директорът на агенцията Тони Кръстев. В момента такива билети се издават само от  държавните горски предприятия. Те позволяват силен граждански контрол.

Всеки гражданин, когато срещне камион, натоварен с дървесина, може да влезе в сайта на изпълнителна агенция, за да провери този камион в момента има ли издаден превозен билет, откъде е издаден, за къде пътува, за какво е издаден.

От началото на  годината на горския телефон 112 са подадени 1 400 сигнала като 800 от тях са за незаконна сеч, а най-сериозни са нарушенията в Западна България,  уточняват горските. В навечерието на седмицата на гората Агенцията обявява конкурс за лого на седмицата със сериозен награден фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във