Параграф22 Daily

§22 Новини

Президентството с позиция по казуса "Община Обзор"

50 жители на Обзор вече внесоха в президентството над 3000 хиляди писма, с които настояват държавният глава да издаде указ за създаване на община Обзор.  Жителите на Обзор внесоха и искане за среща с президента. Кметът на града Христо Янев обясни: „От много ни срещи с юристи, с неправителствени организации, с конституционни съдии, се оказа, че няма нито една правна пречка за издаването на указ“, сочи БНР.

„Абсолютно всичките субсидии, които се отпускат, отива всичко в община Несебър. За Обзор нищо не се отпуска. Отвсякъде сме отрязани“, каза Тодорка Радева, жителка на Обзор.

В отговор на искането от президентската институция отговориха:

В Закона за административно-териториалното устройство на Република България е предвидена процедурата за създаване на нова община, както и формално-юридическите условия, на които тя трябва да отговаря.

До момента някои от условията за създаване на Община Обзор остават неизяснени, а спазването им е важен фактор за правната сигурност, за установяването на стабилна среда за защита на правата на гражданите и юридическите лица и за развитие на свободната стопанска инициатива.

Държавният глава ще обяви своето решение след като бъде изяснено изпълнението на законовите изисквания и обстоятелствата в конкретния случай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във