Параграф22 Weekly

§22 Новини

Президентът излъчва главния прокурор за конституционен съдия

Главният прокурор Борис Велчев ще бъде излъчен за конституционен съдия от квотата на президента. Това съобщи държавният глава Росен Плевнелиев.Президентът Росен Плевнелиев е избрал Борис Велчев между други две кандидатури.


bdquo;Борис Велчев е човек, който е доказал своята компетентност, комуникативност, който направи много за системата за правораздаване. Ако сравняваме какво е било преди него и това, което той постигна, България е на прав път, тя прави своите реформи, включително и в сектора на правораздаването. Борис Велчев е част от тях. Но преди всичко за мен той е един изключително компетентен, добронамерен, комуникативен и посветен българин, който ще бъде със сигурност достоен член на Конституционния съд, мотивира решението си държавният глава.


Председателят на управителния съвет на Програмата за развитие на съдебната система Велислава Делчева коментира, че номинацията на Велчев за конституционен съдия е по-скоро заради неговите качества и професионализъм, а не заради нещо друго. Твърде малко остава до края на мандата на главния прокурор и затова не може да се каже, че предсрочно прекратяване на мандата е особен фактор, посочи Делчева.Борис Велчев беше юридически съветник на бившия президент Георги Първанов в периода 2002-2005 г. и председател на Правния съвет към държавния глава, а от февруари 2006 г. е главен прокурор на републиката и член по право на Висшия съдебен съвет. Под неговото ръководството Върховната касационна прокуратура (ВКП) стана значително по-прозрачна и открита за разлика от мрачния период, в който се намираше по времето на неговия предшественик Никола Филчев. nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във