Параграф22 Daily

§22 Новини

Президентът очаквано върна Закона за военното разузнаване

Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане Закона за военното разузнаване. Държавният глава отхвърли промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба "Военна информация". Според действащия закон, за шеф на службата може да бъде избиран само кадрови военен.

Промяната не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България, пише в мотивите си президентът. Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

Създава се риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет, се посочва още във ветото на главнокомандващия. Военното разузнаване обединява дейността на всички разузнавателни структури и формирования във въоръжените сили на Република България и се осъществява с цел добиване, обработване и предоставяне на разузнавателна информация в интерес на отбраната на страната и на националната сигурност. В съвременните предизвикателства, при които информационното осигуряване е критично условие за ефективното изпълнение на задачите, е важно да бъде последователно проведен принципът на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност, залегнал в чл. 5, т. 4 от Закона за военното разузнаване (ЗВР). В този контекст изискването ръководителят на службата „Военна информация" (наричана в самия закон „Службата") да е военнослужещ, е важна гаранция не само за централизацията, но и за изпълнението на основните задачи на Службата, очертани в чл. 12 от ЗВР, уточнява в мотивите си Радев.

Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността, посочва още президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във