Параграф22 Daily

§22 Новини

Президентът прати в КС Бюрото за защита на Гешев

Президентът Румен Радев оспори пред Конституционния съд положението на Бюрото за защита на свидетели като самостоятелна организационна структура при главния прокурор. Държавният глава смята, че при обвинител номер 1 са съсредоточени всички функции по ръководство и контрол на Бюрото. 

Държавният глава иска да се установи противоречат ли на Конституцията част от разпоредбите в два закона: за съдебната власт и за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна структура при главния прокурор. 

Радев смята, че през последните години с последователни законодателни промени и в отклонение на принципа за разделение на властите, при главния прокурор се оказват съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита.

 По този начин, според президента, се надхвърлят установените в основния закон правомощия на Прокурактурата и на главния прокурор. 

Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да надзирава действията му. Това означава сам да надзирава законността на собствените си действия, посочва в мотивите си президента.

Бюрото по защита на свидетелите е създадено преди 13 години, като първоначално е към Министерство на правосъдието, а през 2014 г. кабинетът "Орешарски" го предаде на пряко подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров. През 2018 г. бюрото получава специални правомощия – да довежда принудително лица до орган на съдебната власт, когато това е разпоредено от главния прокурор, да охранява и обезпечава провеждането на действия по разследването, когато това е разпоредено от главния прокурор. Така се ражда Бюрото за защита, което стана нещо като втора Национална служба за охрана. Както е известно през април 2020 г.  главният прокурор Иван Гешев се отказа от услугите на НСО заради разследването на убийството на Станка Марангозова и събрани доказателства, че организатор на изпълнението на мократа поръчка е действащ служител на службата. Тогава ограната на Гешев беше поета именно от Бюрото за защита

През миналата година тежковъоръжени служители от бюрото участваха във всяка по-шумна акция на прокуратурата - в ареста на бившия зам.-екоминистър Красимир Живков, обвиняем по делото срещу братята Пламен и Атанас Бобокови. Здравите и въоръженти до зъби охранители бяха на предна линия и в началото на юли 2020 г., когато Гешев прати прокурори на спецакция в президенството.

Бюрото за защита се превърна в любимото звено на главния прокурор Иван Гешев. Не случайно за нуждите му бе обявена обществена поръчка за нови 11 джипа и автомобили за близо 1 млн. лв. без ДДС, като два от високопроходимите автомобила Volkswagen Touareg са с мощност от 421 к.с.

Facebook logo
Бъдете с нас и във