Параграф22 Daily

§22 Новини

Президентът Радев: Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да ползват държавна охрана

Ако питате мен, ако президентът има правомощия върху Националната служба за охрана, Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охранявани от службата, не защото не са заплашени, а защото имат достатъчно финансов ресурс да си организират охрана, заяви президентът Румен Радев в интервю за „Дарик“. Според него кръгът на хората с държавна охрана трябва да бъде стеснен.

Той обяви, че реално решенията кой да бъде охраняван от НСО (извън записаните в закона лица – президент, премиер и председател на парламента), се взимат от МВР и ДАНС, а началникът на службата за охрана няма как да откаже. Президентът за пореден път каза, че е нужна и промяна в закона за НСО, тъй като в момента службата само формално е към него, но той може само да назначава ръководителят ѝ, но реално няма контрол върху нея.

За промени в закона се обяви и началникът на НСО ген. Красимир Станчев. Това стана след пореден инцидент със служител на службата, който блъсна дете на столичен булевард.

Кой взима решенията?

"Решението кой да влезе в списъка с допълнително охранявани лица (в него са Доган и Пеевски – бел. ред.) от НСО се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) и генералният сектерат на МВР. Реално ДАНС и МВР взимат решенията кой да бъде охраняван. НСО няма право да откаже, а само организира охраната", заяви Радев и добави, че това става на базата на твърдение на ДАНС и МВР за заплахи към хората в списъка.

Президентът допълни, че МВР и ДАНС са на пряко подчинение на премиера и за това Бойко Борисов трябва да отговоря на "всички въпроси за охраната на г-н Доган и на г-н Пеевски". "Тази седмица помолих, защото мога да моля, а не да заповядам, началника на НСО да събере комисията. Резултатът е категоричен . От МВР и ДАНС твърдят, че има заплаха и охраната им (на Пеевски и Доган) трябва да продължава", каза още президентът.

Неговото лично мнение е, че почетният председател на ДПС и депутатът от партията не трябва да имат държавна охрана. Причината е, че двамата имат достатъчно финансови възможности сами да организират охраната си, ако са заплашени. "Трябва да се преценява финансовото състояние на охраняваните", твърди Радев. Според него изключение трябва да се прави само за охраняваните по силата на закона лица - президента, премиера и шефа на парламента, "въпреки че ако ме питате мен, мога и без охрана".

По-късно председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира отново пред Дарик радио, че подкрепя идеята политици - бивши и настоящи, които имат финансови възможности, да си плащат сами за охрана. Тя обаче трябва да остане държавна и от службата за охрана, защото нито една частна охранителна компания нямала възможностите и правомощията на НСО.

Радев също като шефа на НСО ген. Станчев се обяви за промени в закона за службата за охрана. "Този закон за мен е параван. Президентът по закон реално няма контрол. Той само се изтиква напред, за да обира всички негативи, но по закон той не може да въздейства върху службата. Даже не може да разпореди проверка", коментира Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във