Параграф22 Daily

§22 Новини

Президентът Радев: Борбата срещу купуването на гласове изисква системни усилия

Президентът на България Румен Радев се срещна с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, участващи в мисията на организацията за наблюдение на предстоящите избори.

Провеждането на честни и свободни избори е в основата на демократичния процес и затова са необходими ефективни мерки срещу купуването и продаването на гласове, както и срещу корпоративния вот. Изкореняването на това порочно явление, недопустимо за европейска държава, изисква системни и продължителни усилия, които компетентните органи у нас полагат. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са част от мисията на международната организация за наблюдение на предстоящите на 14 ноември избори.

Държавният глава подчерта, че основният приоритет за вота трябва да е повишаването на избирателната активност и на доверието на избирателите в прозрачността и честността на изборния процес. „Купуването и продаването на гласове изкривява резултатите от изборите и волята на избирателите, затова при провеждането на последните два вота бяха предприети мерки за предотвратяване на тези порочни практики“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че легитимността и стабилността на следващия парламент и правителство зависят от честното провеждане на предстоящия на 14 ноември вот и от активното участие на избирателите. Той подчерта, че чрез въвеждането на машинното гласуване многократно е намалял делът на невалидни гласове. Избирателите вече имат опит с машините, хората споделят впечатленията си, водят се и разяснителни кампании, посочи Румен Радев.

Обсъдени са били и мерки за гарантиране здравето на участниците в изборния процес по време на кампанията и при гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във