Параграф22 Daily

§22 Новини

Президентът Румен Радев удостои ген. Явор Матеев и полк. Юлиян Радойски с висши военни звания

В съвременната все по-динамична и предизвикателна среда за сигурност силите за специални операции са носители на уникални и важни за отбраната на страната ни способности, каза Радев по повод назначаването на Явор Матеев на длъжността командир на "Съвместното командване на специалните операции". Матеев беше удостоен с висшето офицерско звание "генерал-майор". Явор Матеев беше освободен от досегашната си длъжност - командир на "68 бригада "Специални сили". Президентът посочи, че новото назначение е свързано с очакване за пълноценното функциониране и интегриране на повереното на Матеев командване в структурите на Българската армия. Вярвам, че заедно с подчинения ви личен състав ще оправдаете голямото доверие, каза той и допълни, че очаква бъдещия командир да съхрани и надгради постигнатото до тук.

Основната задача пред вас е развитието на конкурентно и атрактивно образование, на качествени образователни и научни продукти, отбеляза президентът Радев по повод назначаването на полковник Юлиян Радойски на длъжността началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". От вас се очаква не само да възстановите авторитета на училището, но и да го утвърдите в българската военно-образователна система, допълни той. Юлиян Радойски беше повишен в офицерско звание "бригаден генерал".

Президентът напомни, че новата позиция е преди всичко висока отговорност. Той пожела на Радойски да развива училището и като център за авиационно образование за нуждите на гражданската авиация. Вярвам, че с вашия опит, професионализъм и компетентност, с доказаната ви ангажираност към развитието на авиационното образование, ще се справите с новите предизвикателства, посочи още той.

В слово от името на удостоените офицери генерал-майор Явор Матеев заяви, че винаги, когато сме били единни, сме се справяли с предизвикателствата на времето. Той припомни, че в днешния ден отбелязваме първия християнски мъченик св. вмчн Стефан и се прекланяме пред паметта на жертвите от Кербала. Има нещо изключително символично в това, защото нещата, които са ни съхранили като държава, като род и родина, са славните воински победи на бойното поле и нашата вяра, каза той. Той посочи, че днес президентът удостоява с първо и следващо висше звание двама български офицери, които застават на възстановени, но и в голяма степен качествено нови структури в Българската армия. Матеев допълни, че добре осъзнават, че очакванията към тях са големи и обеща, че заедно с техните подчинени няма да икономисват сили, воля и енергия и в бъдещата си работа ще направят всичко възможно да оправдаят оказаното им доверие.

В церемонията участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и висши военни офицери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във