Параграф22 Daily

§22 Новини

Президентът Земан обвини шефа на чешкото контраразузнаване - привиждали му се руски и китайски шпиони

Президентът на Чешката република Милош Земан заяви вчера в интервю за пражкия телевизионен канал "Барандов", че на Михал Куделка - директор на Службата за сигурност и информация (контраразузнаването), навсякъде му се привиждат китайски и руски шпиони, предаде ТАСС. Според чешкия държавен глава, ръководителят на контраразузнаването провокира медийни кампании, насаждащи негативни настроения и подозрителност в обществото към Китай и Русия."Искрено казано, смятам, че такава атмосфера насажда Куделка, който зад всеки ъгъл вижда китайски или руски шпионин", каза Земан. "Той (Куделка) трябва да се занимава повече с (борбата срещу) икономическата престъпност (отколкото с гонитба на митични шпиони)".

Президентът Земан посочи, че контраразунаването трябва да се съсредоточи най-вече върху борбата с корупцията, за бъдат защитени икономическите интереси на държавата, както повеляват чешките закони.

За четвърта поредна година Земан отказва да удостои Куделка с генералско звание, въпреки предложенията за това, внасяни периодично от правителството.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във