Параграф22 Daily

§22 Новини

При изработването на Наказателен кодекс е добре да се тръгне от новостите в световен мащаб

Повече от 6 години се пише нов Наказателен кодекс и виждате докъде сме стигнали. По-добре е да се тръгне от концепцията и новостите в наказателната политика в световен мащаб и след което вече да се пристъпи към решението за писане на изцяло нов Наказателен кодекс или сериозно изменение. Това каза пред журналисти правосъдния министър Екатерина Захариева, във връзка с изграждането на обща концепция за наказателна политика, която трябва да покаже дали има нужда от промени в стария Наказателен кодекс или да бъде изработен изцяло нов.

Екатерина Захариева подчерта, че реалистичния срок за работата по тази концепция е минимум една година. „Това е препоръката на ЕК - изменения, особено в специалната част, така че да отговорят на новите тенденции. Дори има нови престъпления като тези, които обсъждахме с неформалния съвет по правосъдие в Амстердам, по отношение на информационните системи, новите методи за разкриване и новите доказателствени средства. Това не бива да чака”, коментира министър Захариева.

Във връзка с изказването на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, която заяви, че КТБ е банката на съдебната власт, министър Захариева посочи: „В списъците се видя, че доста голяма част от магистратите имат влогове там, но това е констатация на Десислава Атанасова. Не е лошо да се погледне произходът на средства”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във