Параграф22 Weekly

§22 Новини

При независимост, външният дълг на Шотландия ще бъде 143 млрд. паунда

В случай че гласува за независимост и излезе от състава на Съединеното кралство, Шотландия ще получи като "зестра" и своя дял от общия външен дълг на Великобритания в размер на 143 млрд. паунда, съобщава уважаемият консервативен вестник The Times, като се позовава на оценки на британския Национален институт за икономически и социални изследвания (NIESR).


Ако стане столица на новата независима държава Шотландия, Единбург няма да разполага с необходимите ресурси за да покрие наведнъж своя дял в сумарния външен дълг на Великобритания към днешна дата, който достига колосалните 1.7 трлн. паунда. Това ще се отрази много зле върху кредитния рейтинг на Англия и ще доведе до неговото понижаване дори с няколко единици наведнъж, смятат експерти.


В NIESR са пресметнали, че делът на една бъдеща независима Шотландия в общия външен дълг на Великобритания може да достигне в периода 2015-2016 г.г. колосалната сума от 143 млрд. паунда или 86% от БВП на бъдещата самостоятелна държава Шотландия, уточнява пък вестник TheTelegraph, доставящ четиво на средната класа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във