Параграф22 Daily

§22 Новини

При пандемия домът може да е най-опасното място в света

"Моят дом е моята крепост!” И ако крепостта може да осигури по-надеждна защита от вируса по време на пандемия, то друг вирус - този на домашния насилник, вилнее с още по-страшна сила у дома - несигурно място за милиони жени и деца по света.

Канадският премиер Джъстин Трюдо е един от първите държавни ръководители, който подаде ръка на жертвите на домашно насилие в страната си. Правителството на Канада отпуска финансова помощ от 145 милиона долара за справяне с големия брой на посегателства в страната. Ще бъдат изградени близо 600 центрове за временно настаняване на жени пострадали от домашно насилие, от началото на здравната криза.

И Франция поема отговорност към гражданите си, жертва на насилие вкъщи. Само за седмица, броят на полицейските служители отзовали се на сигнали по домовете в Париж и региона се е увеличил с 36 процента. “Наш приоритет е да се справим с този проблем и обещавам да стигнем далече. Затова, дадох правомощия на полицейските служители да се обаждат персонално на всяка жена, изложена на риск, дори тя да не е подала сигнал, защото не желае или се страхува. Такъв е случаят с жена от Амиен, чийто съпруг- насилник, беше арестуван, след като наши служители предприеха действия, предизвикани от проведен телефонен разговор", заяви министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер.

И в България, подобно на много страни по света, изолацията отключва повече агресия вкъщи. По официални данни на Националната телефонна линия за деца, през месец март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. ‘’Новото, което сме създали е възможност за жените да се обръщат писменно. Това е имейл, на който може да пишете, разказвате своите истории и да получите подкрепа и съвети, от които имате нужда’’, обясни Надежда Стойчева – директор на фондация „Асоциация Анимус“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във