Параграф22 Daily

§22 Новини

Прибраха в ареста психиатърка, източвала пари от НЗОК

Над половин милион лева са източени от Здравната каса чрез измама с отпускането на лекарства за параноидна шизофрения, съобщиха на съвместен брифинг от районната прокуратура и полицията в Пловдив. За разкритата схема е задържана д-р Ина Бончева - психиатър, на която предстои да бъдат повдигнати обвинения за измама и съставянето на фалшиви документи. 

Една ампула от въпросните медикаменти струва между 700 и 900 лева. В схемата са намесени 52-ма пациенти, които никога не са били преглеждани и диагностицирани с шизофрения. Повечето от тях дори не са подозирали, че имената им фиргурират в престъпната схема, а голяма част от фиктивните пациенти са били в чужбина.

Потърпевшите пациенти са от 5 различни общини в Пловдивска и Пазарджишка области. В кабинета на психиатъра е открит фалшив печат на РЗОК. Тепърва ще се разследва дали в престъпната схема са намесени лични лекари и служители на Касата. Специални мулета отивали до аптеките, за да получат безплатно осигурените от НЗОК лекарства. За услугата получавали по 30 лв. от психиатъра.

При съвместна акция на ДАНС, Икономическа полиция и прокуратурата са претърсени различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново. Там са открити и иззети протоколи, заготовки за печати, компютърни конфигурации. Предстои на задържаната лекарка да бъдат повдигнати обвинени, както за измама, така и за съставянето на фалшиви документи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във