Параграф22 Daily

§22 Новини

Приключи разследване на СРП срещу обвиняем за измама

Софийска районна прокуратура приключи разследване и внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Митко Т. за това, че с дванадесет деяния, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у служители на „Български пощи“ ЕАД, че майка му Е.Д. е жива и пенсията ѝ следва да му бъде изплатена като неин пълномощник и с това причинил имотна вреда с общ размер на 3367,16 лева на Националния осигурителен институт - престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

През юни 2018 г., обвиняемият Митко Т. решил да се обогати неправомерно. След смъртта на майка му Е.Д. не представил съобщение за смърт й пред съответното длъжностно лице по гражданско състояние в София, не бил издаден акт за смърт и Е.Д. продължила да фигурира в регистъра на населението като живо лице.

Митко Т. разполагал с пълномощно, издадено от Е.Д., което му давало възможността да извършва всякакви действия от нейно име, включително да получава пенсията ѝ. В периода от 11 юни 2018 г. до 8 май 2019 г., в София, обвиняемият посетил различни пощенски станции, находящи се в столичния град, където представил на служители на „Български пощи“ ЕАД пълномощното и заявил, че следва да получи пенсията на Е.Д.

Служителите предоставяли на Митко Т. сумите, представляващи пенсията на Е.Д. /за посочения период сума в общ размер на 3367,16 лева/, за което бил издаван служебен бон, подписван от Митко Т. Във връзка с провеждането на избори през май 2019 г., Е.Д. фигурирала в избирателните списъци. След извършена проверка в системата на ЕСГРАОН и след като се установило, че смъртта на Е.Д. не била отразена, бил подаден сигнал до Прокуратурата на Република България.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо обвиняемия Митко Т. била взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Предстои делото срещу него да продължи в Софийски районен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във