Параграф22 Daily

§22 Новини

Прикован на легло търновец чака 3 години за ТЕЛК, опасява се, че няма да доживее освидетелстване

Фрапииращ случай на бюрократизъм в работата на ТЕЛК оставя беез доходи 79-годишния Атанас Дечев от Велико Търноово, който страда от куп тежки заболявания. Човекът е на легло, преживял е няколко операции и вече е загубил надежда, че ще вземе инвалидна пенсия. Атанас е категоричен, че ТЕЛК системата у нас обрича на мизерия и оставя на произвола на съдбата хиляди болни, които нямат алтернатива освен държавна помощ, за да се издържат, пише Борба.

79-годишният мъж има преживян инсулт, херния, възпаление на нерв на крака и очно заболяване, които го докарват до безпомощно състояние. За него се грижи съпругата му, с чиято пенсия от 300 лв. двамата преживяват. „Преди 3 години кандидатстват за ТЕЛК освидетелстване. Едва октомври 2021 г. получих отговор, че искат да им дам още документи, аз предадох каквото пожелаха и казаха да чакам още. Колко още време трябва да мине, за да получа решение? Това е абсурдно и неморално. Състоянието ми е толкова тежко, че вероятно няма да доживея инвалидна пенсия“, заяви човекът.

Атанас подчерта, че липсата на ТЕЛК решение го лишава от полагащи му се отстъпки, като например безплатно ползване на синя зона, когато се налага да посещава лекар.

Според правилника за функциониране на ТЕЛК, който е поместен на официалната страница на здравното министерство, звеното следва да даде становище в срок до 3 месеца след подаване на документите от страна на пациентите. Този времеви интервал за разглеждане на кандидатите за освидетелстване обаче не се спазва никъде в страната. Причина за това е липсата на лекари, които да участват в комисиите, и ако дори един от медиците отсъства от експертните срещи, структурата не може да заседава и да взема решение за отпускане на инвалидни пенсии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във