Параграф22 Daily

§22 Новини

Приписват фирми за милиони на безработния Събко Мулешков, лежал в затвора за изнасилване

Разследване на Нова ТВ показва как фирми с оборот за милиони левове се оказват собственост на безработен човек. Събко Мулешков е от Панагюрище, криминално проявен. Лежал в затвора за блудства и изнасилване. Разследван е за измами със СИМ-карти и фиктивно участие в над 40 фирми. Собственик е на скромна къща в Панагюрище, а според обяви в интернет е адвокат. По документи обаче Събко притежава десетки фирми.

Една от тях е сред най-големите вносители на инвалидни колички, слухови апарати, перуки, протези и други помощни средства. Дружество, чийто основен бизнес е с държавата, защото именно тя покрива 400 лв за една инвалидна количка или до 1200 лв за слухов апарат. Фирмата на Събко предлага около 3 хил. изделия. За всички държавата плаща, когато човек с увреждане има нужда.

За да бъде фиктивен собственик на фирмата, Събко получава заплата от 2 хил. лв. Всичко започва, след като от години "той се продава" чрез обяви в интернет – предлага на бизнесмени със задължения да прехвърлят фирмите си на негово име. Така ги отървава от преследването на институциите. Това е семейният му бизнес – жената, с която живее има над 100 дружества с различна дейност. Така Събко попада в схемата с фирмата за инвалидни колички, слухови апарати и други консумативи за хора с увреждания.

Екип на телевизията се свързва със Събко с предложение да отвори фирма на негово име.

Той предлага да продаде името на съпругата си. За да гарантира за себе си, изтъква, че по документи притежава една от най-големите фирми, вносител на инвалидни колички и слухови апарати в България. Единствената, която има лиценз за внос от световен гигант за техника.

Справка в сайта на Агенцията за хората с увреждания показва, че въпросната фирмата работи с държавата от 2011 г. В Търговския регистър виждаме, че няколко месеца по-рано е прехвърлена на Събко. Освен вноса на всякаква помощни средства, има дрогерии и центрове за слухопротезиране в страната. Събко добива такава увереност като фиктивен собственик, че дори заплашва истинските такива, когато му забавят заплатата.

От разказа му стават ясни две лица – "докторката" и Димитър Галчев.

Галчев се занимава със заведения в София, без да са на негово име. Така видимо той не участва в бизнеса с медицински изделия и разбира се пред екипа на Нова той отрече да има нещо общо. Става ясно обаче, че със Събко се познават – преди години Галчев му прехвърля друга фирма. При проверка в Търговския регистър бившите собственици на фирмата на Събко се оказват замесени в сложна схема от фирми, които са в бизнеса с клиники, лекарства и здравни консумативи.

Много интересен е един от настоящите директори на фирмата – Румен Чернаев, който е в затвора за опит за убийство. Оказва се, че е станал директор, докато е зад решетките. На адреса му в Пловдив живее негова позната. Чернаев е мъжът, който през 2008 г. се опита да убие учителка от Хисаря, като я намушка няколко пъти с нож.

При продължаващото търсене на хората, дали фиктивно фирмата си в ръцете на Събко, от Търговския регистър става ясно, че дружеството му е част от огромен холдинг, собственик на частни клиники, медицински центрове, големи фирми за медицинско оборудване и хотели. Общо около 30 фирми. Интересното е, че целият холдинг също е прехвърлен на беден човек – Ганчо, пенсионер от Катуница.

Основател на всички фирми в холдинга, включително и тази на Събко, е един и същи човек – Д-р Ненко Василев, който преди 9 години приема израелското Аарон лев. В годините той прехвърля повечето от фирмите си на други хора, те на следващи и така се стига до Събко.

Фирмата на Събко вече има задължения към държавата – шестцифрена сума. Холдингът също и дори иска да бъде обявен в несъстоятелност. От НАП обаче отказаха информация по случая.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във