Параграф22 Daily

§22 Новини

Присъда на съда на ЕС слага край на безвизовия режим за Турция

Присъда на съда на ЕС слага край на безвизовия режим за Турция. Съдебният процес, започнал през 2012 г. по случай от 2007 г., е свързан с отказа на Германия да издаде виза на Лейля Еджем Демиркан. Съдът на ЕС реши, че граждани на Турция нямат право да влизат на територията на държава - членка на съюза без визи. Решението е било взето по дело относно разрешението за пребиваване в Германия на турска гражданка. Присъдата слага край на безвизовите пътувания на турците в ЕС.


Съдебният процес, започнал през 2012 г. по случай от 2007 г., е свързан с отказа на Германия да издаде виза на Лейля Еджем Демиркан, тогава 14-годишна, която искала да замине за страната, за да живее там с майка си Ейлем Хубер и пастрока си Йорг Хубер. Семейството започнало дело срещу германското правителство заради дъщеря си, а немските съдии решили да отнесат случая до Съда на ЕС.


Адвокатът на Демиркан настоява, че първата клауза от член 41 на допълнителния протокол от 1970 г. към Анкарското споразумение за асоцииране от 1963 г. не позволява вече придобитите права да бъдат намалявани. Той изтъкнал, че до 1981 г. турците пътували в Европа без режим на визи. Общите визови изисквания бяха въведени през 1980 г., след като броят на безработните в Германия рязко се увеличи, а други страни в ЕС последваха примера й.


Ако съдът в Люксембург бе решил в полза на Демиркан, това щеше да даде възможност на турски граждани да посещават Германия без визи, като това право най-вероятно щеше да се отнася и за други десет членки на ЕС, посочват експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във