Параграф22 Daily

§22 Новини

Привлякоха като обвиняем действащ прокурор за длъжностно престъпление

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност прокурор от Районна прокуратура - Ямбол за извършено от него престъпление по служба.

Магистратът е обвинен за това, че на 29 май 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – районен прокурор на Елхово, изготвил постановление за връщане на веществено доказателство - автомобил, в нарушение на служебните си задължения.

Возилото е било върнато на неправоимащо лице – чужд гражданин. През 2016 г. колата е била задържана от служители на ГПУ - Елхово, тъй като е била обявена за издирване в Шенгенската информационна система от германска застрахователна компания. Освен това, обвинителят нарушил и принципа на случайния избор на наблюдаващ прокурор, като с писмена резолюция възложил сам на себе си разследването по образуваното през 2016 г. досъдебно производство в Районна прокуратура - Елхово.

Днес, 26 януари 2021 г., главният прокурор на Република България внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във