Параграф22 Daily

§22 Новини

Признаха че подуправител на БНБ е обвиняем, не спрял източването на КТБ

От БНБ официално съобщиха:


"По повод на постъпили въпроси Ви информираме, че във връзка с образуване на досъдебно производство срещу подуправителя и ръководител на управление „Банков надзор“ г-н Цветан Гунев и за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, г-н Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия.Междувременно функциите на ръководител на управление „Банков надзор“ вече се изпълняват от г-жа Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“.


Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация.


От този момент до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат."


По-рано днес за това съобщиха интернет базирани медии. Обвинението към Гунев е, че като ръководител на управление "Банков надзор" не е упражнил необходимия контрол и не е наложил мерки за спиране на източването на Корпоративна търговска банка. Малко по-рано от БНР съобщиха, че в радиото е получено анонимно писмо по електронната поща, в което се казва за повдигнатото обвинение към Цветан Гунев.


Служител на БНБ е изпратил писмото в БНР с твърдения, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба, стана ясно по-късно. То е било подписано с име Киро Колев.


"Управлението "Банков надзор" в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителят и шеф на управление "Банков надзор" Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години", твърди подателя на електронното писмо.


Без да назовава името на Корпоративна търговска банка, анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на банката и нейното оздравяване. Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изпълнява функциите на подуправител на БНБ, но продължава да е такъв.


"Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна", пише в анонимното писмо.


Предишния ден във връзка със затворения клон на КТБ във Варна, пред който се струпаха клиенти, от БНБ разпространиха съобщение, според което КТБ е стабилна.


"БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално", пишеше в съобщението. От централната банка уверяваха, че винаги е стояла "над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства" и призоваваха "всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения".

Facebook logo
Бъдете с нас и във