Параграф22 Daily

§22 Новини

Призрак на жена с меч обикаля нощем кърджалийско село

Почти няма жител на кърджалийското село Скалище, който да не е виждал призраци. Майките учат децата си от малки да не се страхуват от тях. А бабите им разказват легенда, предавана от поколение на поколение. Според нея в Скалище имало голяма сватба и докато всички се веселили, изведнъж булката и младоженикът изведнъж изчезнали. Те сякаш са се стопили във въздуха. Мнозина признават, че това явление направи ги плаши.


Овчарът Петър З. разказва, как често духовете на изчезналите сватбари се връщали в селото. Обикновено нетленните тръгвали от местността "Шейтан кая" или Дяволската скала. Булката била на кон, а музиката огласяла цялото село. Свидетели твърдят, че когато те наближавали първите къщи на селото, отново изчезвали като дим.


Няколко смели мъже, между които братята Младен и Стефан, решили да отидат до споменатата местност и разгадаят тайната й. Стигнали до руините на средновековна воденица, които според старците в Скалище е прокълнато място. Защото духовете на починали витаели наоколо. Хората от селото ги разпознавали - те или се явявали като странно облечени люде, или като големи черни котки.


Наши археолози специално дошли да проучват района около воденицата. Оказва се, че от другата страна на реката някога е имало древно селище и духовете най-вероятно са на негови починали жители. Според местните техните баби и дядовци неведнъж срещали мистериозна красавица с дълги до нозете руси коси. Виждали я да пои бял кон на реката. Жените се плашели, защото тя държала в ръката си меч. От него пък капела кръв. Девойката и конят й влизали в малък гроб, разказват възрастни очевидци. Заинтригувани от легендата, археолозите проучили и мястото, на което се скривала хубавата жена. На него те открили малка могила, а на върха й - гроб, покрит с камъни.


През 2007 г., при разширение на шосето край селската воденица, е открито друго средновековно гробище. Учените буквално били поразени от гледката на погребаните хора. Някои от телата били разделени на части. Имало девойка, чиято глава била отрязана и поставена до нея. Друга пък била затрупана с камъни. Имало и скелет с откъснати стъпала. "Сякаш не е трябвало да се връщат в селото, явно са били прокълнати" , коментират местните, които продължават да живеят с привиденията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във