Параграф22 Daily

§22 Новини

Пробация за търговец за престъпления срещу интелектуалната собственост

Година пробация при две задължителни мерки – регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационни служители. Това наказание наложи Районен съд - Варна на 52-годишeн местен търговец за престъпление против интелектуалната собственост - чл.172б, ал.1 от НК.

Наказанието бе наложено с присъда в процедура на съкратено съдебно следствие, съобщиха от пресцентъра на съда. На 18 юни миналата година в търговски обект, павилиони на ул. „Дрин“, стопанисвани от фирмата на подсъдимия, при извършена специализирана проверка е установено предлагане за продажба на стоки от защитени марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. При проверката са били открити различни дрехи и обувки с означени върху тях знаци на марки. Според назначената експертиза знаците, поставени върху стоките, са идентични или сходни със защитените регистрирани търговски марки, което може да предизвика объркване на потребителите относно техния действителен произход, както и да създаде предпоставки за несправедливо облагодетелстване от известността на оригиналните марки.

Общата стойност на инкриминираните стоки е 31 177 лева. 52-годишният А. Димитров е неосъждан досега. Веществените доказателства, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата и се предават за унищожение след влизане на присъдата в законна сила.

Съдебният акт подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Бел. редактор:  Остава нерешен само един въпрос. Откъде се е снабдявал този дребен търговец с тази инкриминирана стока и дали НАП, Агенция "Митници", МВР, ДАНС и прокуратурата се сещат да хвърлят по едно око, примерно на битака в Димитровград, където този нелегален бизнес процъфтява - и то на едро, а стоката за него си минава съвсем спокойно българо-турската граница при Капитан Андреево, стига транзитната фирма да знае политически коректната парола за деня.

Защото е много лесно, по донос на озлобените от трудностите конкуренти и завистници на 52 годишния дребен уличен търговец, да го хванеш за врата. И да го осъдиш на пробация за да отчетеш дейност пред Брюксел. Много по-трудно е да събереш куража да пресечеш тези канали за внос на контрафактна продукция в страната, особено ако над нея има разтворен чадър от крупни политбизнесмени, висши полицаи и прокурори, както и цели ОПГ каквито са нашите политически партии, които се хранят богато от тези канали.

За това у нас обаче се мълчи и така трябва да бъде в държавата Булгаристан. Защото в Бг са на мода само нашите,  а не дребните или вашите.

Толкова по въпроса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във