Параграф22 Daily

§22 Новини

Пробутват носени обувки за вносни маркови при Интернет поръчки

Измамници пробутват стари и носени дрехи и обувки за нови и маркови и евтина китайска конфекция за произведена в ателиетата на световни модни дизайнери. Един от случаите на новата интернет измама бе разкрит преди дни от свищовските криминалисти, обясняват новата схема за измама в нет-а всекидневници.


На 17 юни 2014 г. в полицията в крайдунавския град е получен сигнал от 20-годишна жена, която се жалвала, че е била измамена при поръчка и доставка на чифт обувки. Младата дама попаднала в сайт за пазаруване с оферти за нови вносни обувки от световно известна марка. Цената, заедно с доставката през куриерска фирма, била едва 100 лв., а в магазините само обувките от въпросната марка се продавали два пъти по-скъпо. Съблазнена от офертата, тя направила поръчка онлайн и след няколко дни по куриер получила чаканата пратка, за която заплатила стотачката. Когато отворила пакета обаче, тя установила, че вместо луксозни обувки вътре има чифт стари и изтъркани от употреба дамски ботуши.


Измамената любителка на бутик-модата веднага подала сигнал в полицията. В хода на разследването било установено, че посочените в интернет обявата данни за продавача и тези на подателя в куриерската фирма не съвпадат. Даденият телефон за връзка пък бил недействителен. Въпреки това след проведеното разследване извършителят на измамата е установен. Това е 19-годишната Р. Х. от Търговище, неизвестна до този момент на полицията. Нанесената щета била възстановена, а измамницата получила обратно старите си ботуши.


Немалко хора обаче се жалват, че са били излъгани при търговия по Интернет с вещи втора употреба през сайтове, специализирани за продажби от ръка на ръка. На снимките продавачите показвали нови и лъскави дрехи и обувки, а впоследствие се оказвало, че те просто гледат да се отърват от старите си износени дънки, рокли, палта или обувки. Системата на пазаруване обаче е направена изцяло в ущърб на купувача.


Стоките се изпращат чрез куриерска фирма и според Закона за потребителите, получателят може да върне стоката обратно, ако не отговаря на очакванията му. Оказва се обаче, че това е така само според закона. В действителност, след като пратката е отворена, куриерската фирма отказва да я върне обратно в този вид на изпращача.


Преди време търновка поръчала от интернет аутлет костюм на Донатела Версаче, стара колекция за 100 лв. След получаването тя с ужас установила, че ослепителният моден сет от снимката в интернет, всъщност е старо избеляло и протъркано на ръкавите костюмче тип, "късен социализъм". В друг случай младеж поръчал маратонки "Пума" за 50 лв. Вместо тях получил евтини китайски полукецове. Когато опитал да се свърже отново с подателя на обявата в специализирания сайт, тя вече била изтрита. "Измамниците създават фалшив профил за пробутването на конкретна стока. След като изпълнят мисията си, те просто го изтриват и създават следващия. Регистрират се с фалшива самоличност и много трудно могат да бъдат проследени. А измаменият не може да докаже какво точно си е поръчал", обясняват запознати със схемата на действие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във