Параграф22 Daily

§22 Новини

Продължава ускореното чистене на руския финансов и банков сектор

Руските правоохранителни органи разследват от февруари 2014 г. насам канали за изнасяне от Русия - през Молдова, на огромни суми пари - близо 700 млрд. рубли, съобщава местният вестник „Ведомости“. Далаверата се е осъществявала чрез „крупномасщабна схема“ с използване на фалшифицирани съдебни решения, издавани от молдовски районни съдилища.


Според изданието, съгласно сключени фиктивни договори за финансиране на руски фирми от чуждестранни, вкл. и офшорни компании, са се водели като отпуснати - и усвоени, заеми в особено големи размери - от 100 до 875 млн. долара всеки. Договорите обаче били напълно фиктивни – по тях в Русия не са идвали никакви пари или стоки и услуги, а руските фирми не са изпълнявали и договорените „погасителни планове“. При тези условия „чуждите кредитори“ подавали искове в съдилищата на Молдова, където - след издаване на съответно "съдебно решение", от сметките на „длъжниците“ в 21 руски трезора са били теглени „дължимите суми“, което след това са били превеждани по сметки на 19 чужди фирми във Великобритания, Нова Зеландия и офшорен Белиз.


Вестникът посочва още, че заедно с правоохранителните органи в разследването участват и хора от финансовото разузнаване на страната.


В същото време руската Централна банка (ЦБР) отне лиценза на поредната кредитна институция - закононарушител - московската Спецсетстройбанк,  съобщават от регулатора. Причината за налагането на тази крайна мярка е неизпълнение на руското законодателство, както и на подзаконовите актове на ЦБР. Според банковия надзор, Спецсетстройбанк е нарушавала системно и Закона срещу прането на пари и Закона срещу финансирането на тероризма.


Освен това влогонабиращата институция е провеждала високорискова кредитна политика и не е заделяла положените по закон банкови резерви. Банката е осъществявала и редица съмнителни операции за изнасяне зад граница на крупни суми пари.


Затворената кредитна институция заема 334 място в банковата система на Русия по размера на активите си.


С лиценза си се раздели днес и небанковата кредитна институция „Северна клирингова палата“, съобщава регулаторът. И тук причините за отнемане на лиценза са типични за мафиотската част от руския финансов сектор – неизпълнение на законите за банковата дейност и на нормативните актове на ЦБР. Освен това капиталовота адекватност на небанковата финансова институция е била едва 2% вместо изискваните 8%. Потърпевшият кредитор е провеждал и високорискова кредитна политика, като е инвестирал привлечените средства в долнокачествени активи. В резултат на това „Северната клирингова палата» напълно е загубила своя уставен капитал, а нейните собственици и мениджъри не са предприели нкакви мерки за финансовото й оздравяване.


С банковия си лценз се раздели днес и Първа депозитна банка, съобщава ЦБР. Трезорът не е изпълнявал законите и подзаконовите нормативни актове, провеждал е високорискова кредитна политика и не е заделял минималните задължителни резерви, съгласно законите. Освен това инстиуцията е заподозряна и в пране на пари и във финансиране на тероризма. Нейното ръководство и собственици й не са направили нищо за нейното финансово оздравяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във