Параграф22 Daily

§22 Новини

Продължават огледите и оценката на щетите в китайския ресторант

Продължава работата по разчистването на сградата на китайския ресторант, който се взриви при избухването на газови бутилки. Движението по бул. Цар Освободител в столицата беше възстановено около 12.00 часа, след като районът беше разчистен от стъкла и отломки от взрива.


В Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров заяви, че версията взрив на газови бутилки в китайския ресторант в София трябва да бъде изчистена на 100%.Това е необходимо, за да се успокои обществото, заключи той. Първоначалните резултати са установили, че няма наличие на взривно вещество, т.е. касае се за взрив на газовите бутилки, уточни главният секретар. Това, което ме притеснява като гражданин е - спазена ли е нормативната база от самите юридически лица и търговски дружества, които извършват тази дейност, и от друга страна трябва да се замислим и ние как е осъществяван контролът от съответните служители , каза Лазаров.


Работата от екипи от Район Средец по оценка на щетите на засегнатите апартаменти продължава. Те ще изготвят доклад, който ще бъде изпратен на Междуведомствената комисия към МВР за да бъдат подпомогнати нуждаещите се.


Директорът на Дирекция Строителен контрол в Столична община архитект Влади Калинов заяви на мястото на инцидента: Започваме да издирваме конструктивни проекти, за да видим как да се премахне пострадалата част от постройката. Установихме че основната носеща конструкция не е засегната, посочи Влади Калинов. Вътре трябва да се реже и да се укрепва тази част, която остава към сградата. Ние трябва да я запазим в състоянието, в което е била, така че да може да работи правилно. Няма нищо ново от това, което сме установили снощи , допълни още Калинов. Не виждам да е пострадала някаква съседна сграда, в конструктивно отношение, така че няма проблеми за другите къщи. Пуснат е токът на съседните сгради, остана да се изолира и тази сграда, така че да няма опасност за къси съединения и взривове.


По разпореждане на министъра на културата д-р Петър Стоянович представители на Министерството на културата извършиха спешна проверка на щетите, които взривът в китайския ресторант е нанесъл снощи на пристройката за чакащи артисти на Театъра на българската армия. От взривната вълна помещението за чакащи артисти е сринато, избита е металната врата към сцената, унищожени са декори. Дворът на театъра е затрупан от отломките от взривената сграда на китайския ресторант и изходът към ул. Г. Бенковски е блокиран.


В мазилката на основната сграда на Театър Българска армия има пукнатини, но риск няма. Предстои нов подробен оглед на щетите. Това ще се извърши от специална комисия, назначена от директора на театъра с участието на представители на Министерството на културата, лицензиран инженер-конструктор и други специалисти.


Мъжът и жената, постъпили във Военномедицинска академия (ВМА) след взрива снощи в китайския ресторант, са в добро състояние. Това каза за Агенция Фокус Румяна Станимирова, пресаташе на лечебното заведение. Пациентите са испанци, жената е на 24 години и е с комоцио. Мъжът е със счупен десен глезен, в момента е в Клиниката по травматология, като той може би ще остане още няколко дни в болницата.


Двама от пострадалите при взрива снощи са настанени в Пирогов . В Централна реанимация се борят за живота на 36-годишният мъж, който е с тежка черепно-мозъчна травма. Пациентът е в кома и е поставен на апаратна вентилация. В Клиниката по неврохирургия пък е настанена 53-годишна жена с мозъчно сътресение. Снощи след инцидента в болницата бяха прегледани общо 6 пострадали endash 4 жени и 2 мъже. 3 от жените и 1 мъж, от китайски произход бяха прегледани и изследвани. След преценка на състоянието те са освободени, тъй като не се налага хоспитализация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във