Параграф22 Daily

§22 Новини

Проект обучава прокурори и съдии как да прилагат "пробация" на осъдени

Съдии и прокурори ще бъдат обучавани за това как по-добре да прилагат мярката "пробация" на осъдени българи. Въпросното обучение е в рамките на проект "Новите европейски стандарти за прилагане на алтернативи на лишаването от свобода", представен на пресконференция в БТА. Със задачата са се захванали от сдружение "Институт за решаване на конфликти" и от сдружение "Българо-Румънски трансграничен институт по медиация", които искат да променят наказателната политика у нас.

Общата стойност за това обучение на съдии и прокурори и за проучванията около него е 113 хиляди лева, а финансирането е по линия на Норвежкия финансов механизъм. "Пробацията в България изостава от най-актуалните достижения и стандарти. Все още в страната няма изградена стратегия за прилагането й", посочи проф. Добринка Чанкова от "Институт за решаване на конфликти".

Като един от най-сериозните проблеми в този сектор тя изтъкна факта, че в предсъдебната и съдебната фаза липсва ролята на предсъдебния доклад, който съдържа социалната оценка на правонарушителя. "С новия подход на пробация ще успеем да обхванем дори повече извършители", се похвали още проф. Чанкова.

За да се случи това обаче, по проекта за една година съдии, прокурори и пробационни служителите ще минат през специално обучение по пробация, разработено по норвежки модел.
От обучението ще могат да се възползват съдии и прокурори от русенските и благоевградски съдебни райони, както и пробационни служители от областните служби "Изпълнение на наказанията" и сектор "Пробация" отново от Русе, Разград, Благоевград и други градове на страната ни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във