Параграф22 Weekly

§22 Новини

Проектозаконът срещу търговските вериги е готов

Депутати от БСП внесоха в парламента очакваните промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които ще регулират отношенията между търговците, производителиге и доставчиците. Сред вносителите са парламентаристи като Румен Гечев и Корнелия Нинова от БСП и Йордан Цонев от ДПС, стана ясно от парламента.


Според мотивите към законопроекта, целта му е да се осигури равнопоставеност при търговските сделки и да се предотвратят нелоялните практики, като в обхвата му попадат не само отношенията между търговските вериги и техните доставчици, а всеки пазарно силен. Предлаганите законови промени се приемат именно като опит да се намали тлеещото от няколко години напрежение между тях. В основата му са обвинения от малки и средни производители и доставчици за некоректни търговски практики от страна на големи вериги магазини като различни такси или необосновано високи маркетингови разходи.


Поредната законова регулация няма как да срещне одобрението на търговските вериги. Техни представители не бяха поканени за участие при изработването на текстовете. От друга страна, в стремежа си да защитят малките участници на пазара, вносителите влошават средата за големите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във