Параграф22 Daily

§22 Новини

Проектът за нов НК - към кошчето!

Проектът за нов Наказателен кодекс (НК)е за изхвърляне и никой не иска да признае вина за провала му. Това стана ясно на поредното обществено обсъждане, проведено тази седмица в Народното събрание. Както и на предишното обсъждане, проведено в средата на март, времето мина основно в критики на проекта, включително и от хора, които са участвали в работната група по създаването му. В крайна сметка правосъдният министър Зинаида Златанова вдигна белия флаг и изрази готовност да убеди Европейската комисия, че е по-добре да си караме със сегашния НК, който е променян многократно след въвеждането му през 1968 година.


"Очевидно е за мен, че голямата част от представителите на професионалната общност смятат категорично, че не се налага приемането на нов Наказателен кодекс, че борбата с престъпността и корупцията може да се осъществи по-добре с досегашния. Това е много важна индикация за мен като преговарящ. Ако смятате, че този НК ни е достатъчен, аз съм готова да отстоявам това разбиране пред Европейската комисия. Приемете ли това, можем, съвместно с професионалната общност, да се опитаме да убедим комисията, че целите на мониторинга могат да се постигнат и със стария кодекс", заяви Златанова. Това бе рязък завой - в началото на дебатите тя предупреди, че "интересът на европейските партньори към приемането на нов НК няма да приключи преди неговото влизане в сила - Румъния успя да се справи с тази задача преди две години".


Очаквано най-силните атаки срещу проекта дойдоха от съдиите и адвокатите. Едва сега стана ясно, че заместник-председателката на Върховния касационен съд (ВКС)Павлина Панова е участвала в работната група, която е писала проекта, но това не й попречи да критикува начина, по който е изготвен проектът. Именно ВКС излезе с почти изцяло негативна оценка за проекта, оповестена след като проектът беше вече готов. Преди това стана ясно, че в написването му са взели участие повече от половин дузина върховни съдии. Сега обаче Панова твърди, че всъщност няма абсолютно никаква нова концепция при съставянето на проекта и не било ясно защо се прави. На този въпрос бившата заместник-министърка на правосъдието Деница Петкова отговорила, че за това настояват от Брюксел, понеже сегашният НК бил "социалистически". При тези думи Златанова, която е и вицепремиер по еврофондовете, се докачи. Била скандализирана от това твърдение, защото "нищо такова не е имало". Просто предишните управляващи имали навика да слагат в устата на Еврокомисията твърдения, които тя не си е и помисляла да изрича.


Всъщност съдиите не бяха последователни в критиките си. От една страна, твърдяха, че нов НК изобщо не е нужен и няма причини да се прави такъв текст. От друга страна обаче, проектът имал добри страни. Самата Павлина Панова взе да хвали положения труд, след като обясни напоително защо... е отишъл нахалост. Оказа се, че съдиите всъщност одобряват изцяло новата структура на кодекса, както и това, че всеки член от НК има свое заглавие. Точно тези промени не може обаче да бъдат направени с отделни корекции. Това може да стане по отношение на предложените промени в институтите на рецидива и пробацията, както и за отпадането на доживотния затвор без замяна, които съдиите също одобряват.


Заместник-председателката на Софийския апелативен съд Петя Шишкова заяви, че в началото концепцията за новия НК била съвсем друга - да се разграничат деянията на престъпления и простъпки. Тема, по която се говори от години, но в същото време е ясно, че едно масово декриминализиране на престъпни състави ще бъде посрещнато на нож от обществото. Шишкова добави някои прагматични съображения - в този си вид един нов НК щял да донесе повече проблеми, отколкото ползи, тъй като ще трябва да се промени ясна дългогодишна практика, да се наложи провеждането на обучения и въобще да се пренастрои системата на наказателното правораздаване. В резултат то щяло да се забави и оскъпи.


Яростна критика от името на Висшия адвокатски съвет отправи Емилия Недева. Според адвокатурата в проекта имало откровено противоконституционни текстове, а Недева акцентира върху разширяването на възможностите за конфискация в рамките на наказателния процес. Според нея авторите подменят наказателната конфискация с гражданска, въвеждайки възможност за отнемане на имущество, което е трансформирано чрез прехвърляне на други лица. Изкуствено се създавали и престъпни състави за деяния, които би трябвало да се наказват като административни нарушения - например събирането на дърва или заблудата на потребител от търговец. В разрез с конституцията била и новата уредба на гражданския арест, тъй като се въвеждала възможност престъпниците да бъдат задържани не само от граждани, а и от служителите на силовите структури. С оглед правомощията им да задържат по специална регламентация (Закона за МВР и подзаконовите му актове)те носят и специална отговорност, каквато останалите граждани не носят. В заключение Емилия Недева окачестви санкционния режим като небалансиран, тъй като наказанието лишаване от свобода имало превес над останалите видове наказания, а това било в противоречие с концепцията за наказателна политика от 2009 г., с мотивите на проекта и със съвременната наказателноправна политика.


Тук вече ръководителят на работната група, професорът но наказателно право Александър Стойнов, не издържа. Още повече че сред критиците се нареди бившият главен прокурор Никола Филчев, също преподавател по наказателно право. При това Филчев бъзна Стойнов с предположението, че се захванал със създаването на нов НК, защото бил поблазнен да запише името си в историята. Стойнов пък отвърна, че изказването на Емилия Недева му напомнило за казармата - първо му се накарала като фелдфебел, после му обяснила кое как трябва да стане. Подкрепа на Стойнов оказаха обаче представителите на прокуратурата. Заместник главният прокурор Пенка Богданова, завеждащият аналитичния отдел във Върховната касационна прокуратура Сава Петров и председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов заявиха, че проектът не е идеален, че има доста недостатъци, но предвижда важни промени, които може да бъдат реализирани само с нов НК.


 


 


В крайна сметка Зинаида Златанова остави възможност за продължаване на дискусията поне "още веднъж в началото на следващата седмица", но заключи, че "вие не виждате нуждата от изцяло нов НК". Бързият отбой изглежда още по-странен след многократните й пасове към "присъстващите практици", чието мнение според нея от години не било вземано под внимание. Златанова, която е вносител на проекта, а ръководеното от нея министерство координираше създаването му през цялото време, напомпа допълнително отрицателното отношение на присъстващите към него, подчертавайки, че не приема "тълкуването, че оспорванията на практиците са за необходимостта от конкретния проект за нов НК". Златанова оповести, че е "съвсем ясно заявено становището на професионалната общност, че нов НК не е нужен, даже е и вреден". Странни пируети...

Facebook logo
Бъдете с нас и във