Параграф22 Daily

Проф. Атанас Семов:

Проектът за нова конституция е гавра с конституционализма

Проектът за нова конституция е гавра с конституционализма. Това коментира конституционният съдия проф. Атанас Семов. Въпреки това той все пак смята, че има нужда от Велико Народно събрание.

"България има нужда от Велико Народно събрание, но това, на което станахме свидетели, е отказ от конституционализма, трансформация на публичната власт в персонална. Ако не се вземат мерки - има опасност да бъдат касирани не само изборите, но и демокрацията", заяви той по повод опита за конституционна реформа на ГЕРБ.

Според него до такива политически ситуации се стига след като три десетилетия се избират случайни хора.

Проф. Семов не изключва и възможността да има предсрочни избори догодина, "но важни са личностите, които влизат в парламента. Интелектуална мощ трябва, както и способност да се води държавата, а не да са водени от някого", коментира още той.

2020 година описана с една дума - неадекватност!

Конституционният съдия определи годината с думата "неадекватност", защото мерките на управляващите по отношение на COVID кризата дават именно такива сигнали.

"Нямаше нито една мярка, в която да не чуем две взаимноизключващи се твърдения. Сутринта казваме налагаме, вечерта отлагаме. 10 дни се обяснява, че мерките трябва да се прекратят на 21 декември, после се казва че не трябва", отбеляза той.

Причината за тази толкова динамична позиция на управляващите проф. Семов вижда в "лобистки интереси". "Няколко хотелиери се оказаха по-важни от медиците. От два стола седнахме на земята. Нито се спасиха хората, нито се спаси икономиката", смята Семов. 

Според него се пилеят пари за ненужни неща - например вместо за масово тестване, парите се харчат за кораб.

"Не може да купуваш кораб, когато имаш COVID-19. Елементарна преценка не показахме - подлудихме и лекарите, и обикновените хора. Преценка как да помогнеш на хляба, не на лимузината. Няма бизнес без работещите хора. А и под въпрос е колко се помогна на бизнеса - колко фирми получиха достъп до правителствената програма и колко от тях си получиха парите навреме", попита риторично той в ефира на бТВ.

Професорът коментира още, че да има безработица в България е престъпление, тъй като у нас има недостиг на работна ръка, след като хората са емигрирали масово.

Той посочи четири големи проблема, белязали годината:

най-високата смъртност от Втората световна война насам - заради пандемията; невижданата по своите размери корупция; два акта на ЕС за корупцията в страната - 14-ия доклад на Еврокомисията и Резолюцията на ЕП; "скопената" ни позиция по отношение на Скопие.

Според проф. Семов безпрецедентната европейска реакция срещу българската корупция казва, че "България е дефектна държава и трябва да бъде изтеглена от производството, за да бъде ремонтирана".

Facebook logo
Бъдете с нас и във