Параграф22 Daily

§22 Новини

Проф. Чуков: Миналата година не е база за сравнение за бежанския натиск

Трябва да се направи сериозен анализ на бежанския поток през страната ни. Това заяви по btv арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му той е 7 пъти по-висок спрямо миналата година. „Миналата година COVID-19 защити цяла Европа. Турските власти обявиха „жест на добра воля“ и въведоха мораториум за преминаване на бежанци към Гърция. Това се
отрази и в България“
, допълни експертът.

Според него, ако талибаните не бяха взели властта в Афганистан, бежанците лесно са щели да бъдат депортирани. „Въпросът е дали талибаните ще бъдат признати. Ако бъдат, тогава бежанската вълна ще бъде по-малка и ще развърже ръцете на европейските държави да връщат тези хора. Ако не ги признаем, тези хора имат право на статут“, обясни проф. Чуков.

Относно квотите за прием на бежанци, арабистът посочи, че не бива да се стига до ситуацията от 2015 г. Той уточни, че Гърция вече е променила законодателството си, така че да не допускат криминално проявени бежанци на територията си. „Поне три месеца ще има толеранс към тези хора и след това ще се реши дали да се връщат със самолети, или ще бъдат прието като бягащи от войната“, допълни той.

Проф. Чуков посочи, че още през 2015 г. афганистанците са били вторите по брой бежанци, идващи в страната ни. Според него на този етап е трудно да се уточни каква част от тях са радикално настроени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във