Параграф22 Daily

§22 Новини

Проф. Николай Радулов: Има пряка връзка между ръководството на МВР и провокаторите

Професор Николай Радулов - български полицай, професор, главен секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов, пред Радио Фокус.

МВР е подложено на много сериозна политизация, може би до средно ниво цялото ръководство е заменено от подобни лично предени на Борисов и неговите хора ръководители хора, на които основният им опит е в охранителната дейност, понякога и охранителна дейност, свързана с престъпни елементи. Така че аз друго и не очаквах. Това, което много ме натъжи, това, което страшно ме притесни, е, че тези момчета бяха поставени там като жертви, като съзнателно предварително жертвани хора само и само да бъде компрометиран протестът.

Отпред до протестиращите бяха адвокат Минчо Спасов, беше ген. Шивиков с униформа, и всъщност, безогледно, без никакво съобразяване, без да правят нищо друго, освен да се опитват да оттеглят протестиращите от веригата на полицаите, и те станаха жертва на този прословут спрей. И аз се питам, след като МВР разполага с бюджет от 1 650 млрд. лева за тази година и вечно страда от финансови проблеми, кой е този, който е доставил този спрей? Този спрей дали отговаря на световните стандарти за полицейска дейност, защото ние видяхме как той подейства върху тези, които бяха напръскани с него – жени и деца?

Ние всички, които участвахме, аз участвам от самото начало на протестите, очаквахме, че ще има такива провокации. След като има криминално афиширащи се хора от ръководството на МВР, хора, които закрилят контрабандата и търговията с наркотици, очевидно, че те имат връзка с подземния свят и са връзката между корумпираното управление и престъпниците. Няма как друго яче да стане тази провокация, след като толкова дни, вече близо 2 месеца сме на площада, и всички хора искат протестите да са мирни, да са възпитани, но с присъствието си да покажем, че това правителство трябва да си отива.

Всички знаем, че доскоро бившият министър е бил охранител, и аз не си спомням точно на кой беше, на Мето Илиенски ли, на Таки ли. Предният главен секретар е бил шофьор на Таки и т. н. Двама бивши служители от ГДБОП бяха заловени като опъващи чадъри, организиращи разпространение и контрабанда на наркотици и т.н. Мога да изреждам с часове. Очевидно е, че има връзка между престъпния свят и част от ръководството на МВР. За мен това е очевидно. Също така очевидно е, че МВР беше наясно за типа провокации и къде точно ще се случат. Така че съпоставяйки тези две неща като анализатор, какъвто съм 40  години, стигам до извода, че има пряка връзка между ръководството на МВР и провокаторите.

Със сигурност имат информатори, защото аз видях в сряда на протеста доста цивилни полицаи, които познавам. Сега, няма да бъда по-конкретен по простата причина, че може и да не са изпълнявали задачи, а просто хората да са дошли да си отпушат душата и те, защото полицията е не по-малко вбесена и погнусена от начина, по който се управлява държавата и МВР.

Предният път с вас коментирахме, че полицията е превърната в слуга на едно корумпирано правителство, тя се грижи за неговата сигурност, и което остане като ресурс, бива подхвърляно като милостиня на хората. Ръководството на министерството е проводник на политиката на правителството. И тъй като това правителство е много изобретателно за всички трикове и мошеничества, с които да остане на власт, не се и съмнявам, че тъй като протестът очевидно се засилва, не се и съмнявам, че ще използват по-груби форми и методи. И в сряда това, което видяхме, може би няма да бъде най-тежкото нещо, което се случва на обикновените хора.

Но всичко това се вижда. За разлика от предишни години всички хора ходят с телефоните си и снимат, и много добре се вижда, какво реално става.

Със съкращения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във