Параграф22 Daily

§22 Новини

Проф. Пламен Киров за скандала с президента: Възможен е импийчмънт, ако е нарушил закона

Според бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, който е и преподавател по конституционно право президентът не е нарушил закона. Нека да изчакаме решението на Конституционния съд, но от извадките от СРС-та, публикувани от прокуратурата, може да се каже, че няма данни за извършено престъпление от президента, каза бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, пред камерата на Нова телевизия, за да коментира скандала с президента.

Професорът от от Велико Търново, който е преподавател по конституционно право, загатна, че може да се стигне дори до импийчмънт, ако магистратите постановят, че има нарушение на Конституцията. „На бюрото на главният прокурор попада папка от районния. Какво да направи Иван Гешев? Да я сложи в чекмеджето и да се прави, че не съществува ли? Той пита Конституционния съд. Така би постъпил всеки главен прокурор“, коментира проф. Киров.

„Започва обаче размяна на реплики между президента и главния прокурор и в резултат на това са публикувани извадки от СРС-та. От това, което изтече, може да се каже категорично, че не става въпрос за държавна измяна или нарушение на Конституцията. Ако имаше такива данни, мнозинството, което недолюбва президента, щеше да започне процедура за  импийчмънт“, коментира Киров и добави, че трябва все пак да се изчака решението на съда.

На въпроса дали президентът е нарушил е закона, той отговори, че в публикуваните извадки няма данни за престъпление. „Докато са в мандат срещу президентите не може да има разследване. Имунитетът не може да бъде снет както при депутатите, т.е. не могат да се откажат от него“, каза още бившият конституционен съдия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във